Има много ползи, но трябва да се имат предвид няколко забрани
Снимка: Shutterstock
„В последните месеци преди бременността се опитах да заменя захарта с мед. Сега съм в първия си триместър. Продължавам да ям мед. Освен това забелязах, че ми помага, потиска позивите за повръщане. Наскоро чух обаче, че не е желателно бременните да ядат мед. Вярно ли е?", пита бременна млада жена.
Ето отговора на акушер-гинеколога д-р Юлия Карпеева.
Бременните жени могат да ядат мед, но трябва да имат предвид няколко неща.
Медът има много полезни свойства:
- През първия триместър медът може да намали признаците на токсикоза.
- Подобрява съня.
- Полезен в ранна бременност, когато имунната система е отслабена.
- Помага за справяне с тонуса на матката.
- Активира лимфния поток, като по този начин намалява отока.
- Подобрява работата на стомашно-чревния тракт, помага при запек.
- Помага за нормализиране на функциите на кръвообразуването.
- Подхранва кожата..
Колко мед може да яде бременна
Световната здравна организация препоръчва не повече от 50 грама мед (2 супени лъжици) на ден.
Медът има 50 калории по-малко от захарта. Но определено не може да се нарече диетичен, така че не трябва да се прекалява, ако имате склонност към наднормено тегло.
Кога медът може да е опасен
Важно е какъв мед и в какво количество да ядете. Ако е непастьоризиран (без да е преминал етапа на загряване) може да съдържа спори на бактерията Clostridium botulinum, които причиняват тежка хранителна интоксикация - ботулизъм.
Но при възрастните киселинността на стомаха е доста висока и в процеса на храносмилане на "суровия" мед спорите и бактериите лесно се унищожават и не представляват никаква опасност.
Медът е десет пъти по-сладък от захарта и може да повиши нивата на кръвната захар. Поради това е противопоказан за жени с диабет, включително гестационен диабет (диабет при бременност).
Медът е силен алерген. Освен това може да съдържа цветен прашец, лекарства и химикали, използвани за обработка на пчелите и кошера.
Симптомите на алергия често са подобни на полинозата и могат да се проявят като копривна треска. Дори бременната да получи прояви на алергия, те не са опасни за детето в утробата. Образуваните при алергична реакция IgE, поради големия си размер, не могат да проникнат през плацентарната бариера, така че не могат да окажат влияние върху бебето в утробата.
Противоалергичните лекарства, които майката пие обаче могат да нарушат процеса на кръвоснабдяване на плода.
Ето защо, ако бременната е склонна към хранителни алергии, сенна хрема, алергии към лекарства и химикали, трябва да се въздържа да яде от мед, поне през тези 9 месеца.
Мона Василева
Спортът е важен не само за физическото развитие на децата, а и за интелектуалното.
Снимка: Shutterstock
Не само краставичките, но и маринатата, в която са били, е полезна за здравето.
Снимка: Shutterstock
Медената къщичка е красива и ефектна украса за празника, която може и да се яде.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари